نقش رادیوگرافی در شناسایی و درمان بیماری های لثه یا پریودنتال
در این نوشته می خوانید:
تصاویر رادیوگرافی جزء جدایی ناپذیر ارزیابی پریودنتال برای افرادی هستند که شواهد بالینی تخریب پریودنتال در آنها وجود دارد. بررسی دقیق رویکرد فعلی تشخیص پریودنتال که با طبقه بندی فعلی بیماری های پریودنتال سازگار است، نشان می دهد که تصاویر رادیوگرافی فقط در مورد تشخیص برای بخش کوچکی از بیماری ها اطلاعات می دهد. ناحیه ای از ارزیابی پریودنتال که در آن تصاویر رادیوگرافی نقش محوری دارند در طراحی درمان است.
انواع مختلف تصاویر رادیوگرافی به توسعه طرح های درمان پریودنتال کمک می کنند. این “بازده درمانی” را می توان با تصاویر رادیوگرافی پانورامیک دهانی بدست آورد که با نماهای انتخابی داخل دهانی تکمیل می شوند. به نظر می رسد تصاویر رادیوگرافی پانورامیک دیجیتال دهانی که روی صفحه نمایش مشاهده می شوند، نسبت به پرینت ها یا فیلم ها مزایایی دارند. روش های جدیدتر تصویربرداری، مانند توموگرافی کامپیوتری با پرتو مخروطی (حجم دیجیتال)، ممکن است مزایایی از خود نشان دهند، اما تجربه نشان داده است که احتمالاً تصاویر رادیوگرافی ردیابی دیجیتالی یک ابزار تحقیقاتی بدون کاربرد بالینی زیاد خواهد بود.
به طور کلی پذیرفته شده است که تصاویر رادیوگرافی، در تشخیص و هدایت طرح درمان برای بیماران مبتلا به بیماری های پریودنتال، مکمل معاینه بالینی است که با تخریب چسبندگی پریودنتال ارتباط داشته است. طیف وسیعی از یافته های مربوط به شرایط بالینی مشهود پریودنتال را می توان در تصاویر رادیوگرافی آشکار کرد. رادیوگرافی ها می توانند اطلاعات کلیدی مرتبط با تصمیم گیری پریودنتال را ارائه دهند که با معاینه بالینی قابل ثبت نیستند، مانند طول ریشه (ها) با حمایت استخوانی باقی مانده.
در بررسی های انجام شده با هدف پوشش دادن اطلاعات تشخیصی مهم پریودنتال قابل دستیابی از تصاویر رادیوگرافی معمولی و در نظر گرفتن اینکه چگونه، با توجه به درمان پریودنتال، رادیوگرافی ممکن است بر مدیریت بیماری تأثیر بگذارد نشان دادند که ویژگی های مختلف علائم تشخیصی پریودنتال در تصاویر رادیوگرافی آشکار هستند، که تجسم آنها ممکن است به نمای رادیوگرافی انتخاب شده بستگی داشته باشد، که بین چسبندگی بالینی و ارتفاع استخوان رادیوگرافی رابطه وجود دارد، و اینکه رادیوگرافی ها می توانند در تمام مراحل استفاده شوند.
رادیوگرافی در تشخیص بیماری پریودنتال
واژه “تشخیص” به زبان لاتین از دو کلمه یونانی گرفته شده است که به صورت «dia» به معنای «دیا» است، تقسیم کردن یا جدا کردن؛ و gnosis به معنای یادگیری. بنابراین، تشخیص واقعاً مستلزم توانایی جداسازی یک (یا چند) شرایط از دیگری (یا بقیه) است. در پزشکی این جدایی از انحرافات مختلف از حالت طبیعی یا سلامتی در یک فرد به منزله تشخیص است. در پریودنتولوژی “تشخیص پریودنتال” “برچسبی” است که پزشکان روی وضعیت یا بیماری پریودنتال فرد قرار می دهند. این برچسب که به وضعیت پریودنتال فرد (اگر از حالت طبیعی برای یک گروه نژادی خاص خارج می شود) یا بیماری زده می شود باید با طبقه بندی فعلی بیماری های پریودنتال (و شرایط) مطابقت داشته باشد یا قابل تبدیل باشد.
بیماری های لثه
هر دو دسته بیماری های لثه ناشی از پلاک و غیر ناشی از پلاک را می توان بر اساس یافته های بالینی و نتایج بررسی های بیشتر، بدون نیاز به تصاویر رادیوگرافی تشخیص داد. همچنین، به رسمیت شناخته شده است که ژنژیویت ناشی از پلاک ممکن است به صورت پریودنشیوم کاهش یافته رخ دهد که در حال تخریب پیشرونده نیست. پریودنشیوم بدون نیاز به رادیوگرافی ارزیابی می شود، گرچه رادیوگرافی باید ضایعات بیشتر استخوان آلوئولار را نشان دهد، اما چنین شواهد رادیوگرافی در شرایط بالینی عادی تنها یک یافته تایید کننده پریودنتیت جدید یا عود کننده است.
پریودنتیت مزمن
هر دو پریودنتیت مزمن موضعی و عمومی با تشکیل پاکت و یا تحلیل لثه مشخص می شوند که هر دو از نظر بالینی بدون رادیوگرافی قابل تشخیص هستند. پریودنتیت مزمن را می توان به دو دسته موضعی و عمومی تقسیم کرد: اگر کمتر از ۳۰ درصد از محل های موجود، از دست دادن چسبندگی بالینی لثه را نشان دهند پریودنتیت موضعی، و اگر بیشتر از ۳۰ درصد از محل ها از دست دادن چسبندگی بالینی لثه را نشان دهند، پریودنتیت عمومی است. این تمایز بر اساس یافته های بالینی انجام می شود و بنابراین نیازی به رادیوگرافی نیست، گرچه ممکن است رادیوگرافی استفاده شود اما ممکن است گمراه کننده باشد. پریودنتیت مزمن را می توان با درجات مختلفی از شدت، بر اساس معیارهای از دست دادن چسبندگی بالینی لثه ها مشخص کرد. بنابراین، برای ارزیابی شدت پریودنتیت مزمن، رادیوگرافی لازم نیست، گرچه ممکن است از رادیوگرافی استفاده شود، اما ضروری نیست.
در ارزیابی وسعت پریودنتیت رادیوگرافی ممکن است گمراه کننده باشد، از جمله ممکن است پریودنتیت مزمن درمان شده باشد، در حالی که تصاویر رادیوگرافی ممکن است با نشان دادن وسعت تعداد محل های بین پروگزیمال یا از دست دادن استخوان اطراف دندان ها نشان دهند که هنوز وجود دارد (علت این است که تصاویر رادیوگرافی معمولی امکان تفسیر محل های باکال و لینگوال را فراهم نمی کنند و بنابراین فقط نقاط بین پروگزیمال می توانند ارزیابی و محاسبه شوند). اما وجود یا عدم وجود علائم بالینی تنها در معاینه بالینی آشکار هستند که نشان دهنده وسعت پریودنتیت مزمن فعلی هستند. به همین ترتیب، در تعیین شدت پریودنتیت مزمن، از تخمین ارتفاع استخوان آلوئولار استفاده می شود که در تصاویر رادیوگرافی معمولی، ممکن است پریودنتیت مزمنی که قبلاً با موفقیت درمان شده است شدید تشخیص داده شود، بنابراین این ابزاری برای ارزیابی شدت پریودنتیت مزمن قبلی است و نه وضعیت فعلی.
تشخیص پریودنتیت مزمن بر اساس پاکت های پریودنتال و یا تحلیل رفتگی انجام می شود. در برخی موقعیت های بالینی، ترمیم ها ممکن است مانع دسترسی پروب پریودنتال به داخل پاکت شوند، و بنابراین ارزیابی بالینی ممکن است وجود و شدت پریودنتیت مزمن را به خطر بیندازند. در چنین شرایطی، شواهد رادیوگرافیک از دست دادن استخوان آلوئولار ممکن است مفید باشد. به طور مشابه، رسوب زیر لثه یا توپوگرافی های سطح ریشه یا ناهنجاری ها ممکن است مانع عبور پروب پریودنتال شوند. در این شرایط، شواهد رادیوگرافیک از دست دادن استخوان آلوئولار ممکن است مفید باشند، زیرا ممکن است توجه پزشک معاینه کننده را به بررسی دقیق محل ها یا دندان هایی جلب کند که در تصاویر رادیوگرافی از دست دادن مشهود استخوان دارند.
پریودنتیت تهاجمی
هر دو پریودنتیت تهاجمی موضعی و پریودنتیت تهاجمی عمومی دارای ویژگی های مشترک پریودنتیت مزمن، پاکت و یا تحلیل رفتگی هستند. با این حال، از دست رفتن سریع پیوند و تخریب استخوان وجود دارد یا وجود داشته است، و جدا از پریودنتیت، بیماران از نظر بالینی سالم هستند. پیشنهاد شده است که تشخیص بر اساس داده های بالینی، رادیوگرافیک و تاریخی باشد، گرچه می توان این سؤال را داشت که آیا تصاویر رادیوگرافی برای تشخیص لازم هستند یا خیر. مسئله این است که تشخیص پریودنتیت تهاجمی را می توان با استفاده از تست های آزمایشگاهی انجام داد.
تمایز بین پریودنتیت موضعی: تظاهر دندان مولر اول یا پیشین با از دست دادن پیوند بالینی بین پروگزیمال روی حداقل دو دندان دائمی، که یکی از آنها دندان مولر و شامل کمتر از دو دندان غیر از دندان های مولر اول و دندان های پیشین. و پریودنتیت عمومی: از دست دادن پیوند بالینی بین پروگزیمال که حداقل سه دندان دائمی غیر از دندان مولر اول و دندان پیشین را تحت تأثیر قرار می دهد، به معاینات بالینی نیاز دارد و به تصاویر رادیوگرافی نیاز نیست. تشخیص نباید تنها بر اساس تصاویر رادیوگرافی انجام شود، و با توجه به اینکه ویژگی کلیدی آن از دست دادن پیوند بالینی لثه و دندان است، معاینه رادیوگرافی برای تشخیص پریودنتیت تهاجمی لازم نیست، گرچه شکل موضعی ممکن است با یک الگوی تخریب استخوان “تصویر آینه ای” بسیار مشخص ظاهر شود.
پریودنتیت به عنوان تظاهرات یک بیماری سیستمیک
پریودنتیت به عنوان تظاهرات بیماری سیستمیک، تنها بیماری هایی را در بر می گیرد که در آنها پریودنتیت مظهر روند بیماری است و شامل حالات بیماری یا داروهایی که پریودنتیت موجود را اصلاح می کند، نباشد. پریودنتیت به عنوان تظاهرات یک روند بیماری را می توان بر اساس یافته های معاینه بالینی بدون نیاز به رادیوگرافی تشخیص داد و مشخص کرد.
بیماریهای پریودنتال نکروزان
بیماری های پریودنتال نکروزان به دو دسته تقسیم می شوند. الف) ژنژیویت زخم دهنده نکروزان، عفونتی که با نکروز لثه مشخص می شود که به صورت پاپیلاهای «پانچ شده»، همراه با خونریزی و درد لثه نشان داده می شود. ممکن است مشخصه ویژه آن بوی بد دهان و غشاهای کاذب پوشاننده زخم ها باشد، که در صورت ایجاد اختلال، خودشان به راحتی خونریزی می کنند. و ب) پریودنتیت زخم دهنده نکروزان که در آن نه تنها نکروز بافت های لثه بلکه نکروز لیگامان پریودنتال و استخوان آلوئولار نیز وجود دارد. هر دوی این تشخیص ها بر اساس علائم و نشانه های بالینی مشخص می شوند و به تصاویر رادیوگرافی نیاز نیست.
آبسه های پریودنشیوم
آبسه های مؤثر بر بافت های پریودنتال به چند دسته تقسیم می شوند: الف) آبسه لثه، یک عفونت شایع موضعی که لثه حاشیه ای یا پاپیلای بین دندانی را درگیر می کند. ب) آبسه پریودنتال، عفونت چرکی موضعی در بافت های مجاور پاکت پریودنتال. و ج) آبسه پری کورونال، عفونت چرکی موضعی در بافت اطراف تاج یک دندان نیمه روییده.
آبسه پریودنتال ممکن است منجر به تخریب الیاف پریودنتال و استخوان آلوئولار شود، در حالی که آبسه لثه و آبسه پری کورونال احتمالا منجر به از دست دادن قابل تشخیص استخوان از نظر رادیوگرافیک نمی شود. بنابراین، تصاویر رادیوگرافی معمولی ممکن است امکان تمایز بین آبسه لثه و آبسه پریودنتال را فراهم کنند، اما یافته های بالینی به تنهایی برای این تمایز کافی هستند. آبسه های پریودنتال ممکن است در اثر شکستگی ریشه یا پارگی سمنتوم ایجاد شوند. چنین بدبختی هایی ممکن است از نظر رادیوگرافیکی آشکار نباشند، اما اگر در تصاویر رادیوگرافیکی تشخیص داده شوند، می توان گفت که تصاویر رادیوگرافی در تعیین علت زمینه ای بیماری برای تشخیص شرایط یک کمک بوده است، اما هیچ تصویر رادیوگرافی به همان شکلی که وجود دارد مفید نبوده است. اغلب از آنها به عنوان یک “کمک به تشخیص” یاد می شود، زیرا تشخیص آبسه پریودنتال بر اساس یافته های بالینی انجام می شود.
پریودنتیت همراه با ضایعات ریشه
صرفاً کاهش همه دسته های ضایعات ترکیبی ریشه- پریودنتال، بدون هیچگونه نیاز به تعیین اینکه کدام مؤلفه مسبب بوده یا علت یا نتیجه دیگری بوده است، یک رویکرد عمل گرایانه است که برای تشخیص ضایعاتی که در آنها هر گونه ادغام ریشه و آسیب شناسی پریودنتال وجود دارد اتخاذ شده است. ضایعه اولیه پریودنتال که شبیه یک ضایعه ریشه است، هنوز فقط یک ضایعه پریودنتال است و بنابراین یک ضایعه “پریو اندو” نیست. به همین ترتیب، ضایعه اندودونتیک با تخلیه سینوس از طریق الیاف پریودنتال، که پس از درمان ریشه موفق بدون نیاز به مداخله درمانی پریودنتال به طور کامل برطرف می شود، تنها یک ضایعه ریشه است و ضایعه «پریو- اندو» نیست. از این رو، تنها چیزی که باید تشخیص داده شود، ادغام پاتولوژی های پریودنتال و ریشه است و به آن ضایعات ترکیبی ریشه- پریودنتال می گویند. برای این تشخیص، قرار گرفتن در معرض اشعه استاندارد تصاویر رادیوگرافی داخل دهانی برای تشخیص پریودنتیت پری اپیکال، معمولاً رادیوگرافی پری اپیکال، نیاز است، و اگر آسیب شناسی پریودنتال از نظر بالینی مشهود باشد، تکنیک موازی مخروطی- بلند برای گرفتن تصاویر رادیوگرافی پری آپیکال ترجیح داده می شود. در زمان نمایش رادیوگرافی پری آپیکال موازی، در تشخیص ضایعات ترکیبی، استفاده از مخروط های گوتاپرکا که در هر دهانه سینوسی قرار می گیرند، برای ردیابی منشأ تخلیه ضایعه، یک رویکرد بسیار مفید است.
جدول ۱. رادیوگرافی در تشخیص پریودنتال
تشخیص | رادیوگرافی برای تشخیص لازم است |
بیماری های لثه | لازم نیست |
پریودنتیت مزمن | لازم نیست |
پریودنتیت تهاجمی | لازم نیست، اما رادیوگرافی متوالی ممکن است از دست دادن سریع استخوان را نشان دهد |
پریودنتیت به عنوان تظاهرات بیماری های پریودنتال | لازم نیست |
بیماری های پریودنتال نکروزان | لازم نیست |
آبسه های پریودنشیوم | لازم نیست، اما ممکن است علت را آشکار کنند |
پریودنتیت همراه با ضایعات اندودونتیک | نیاز است، انگار برای تشخیص اندودونتیک |
ناهنجاری ها و شرایط رشدی یا اکتسابی | واقعاً فقط برای برخی از دندان های مرتبط مورد نیاز است |
ارزیابی بالینی نیاز به معاینه رادیوگرافیکی در بیماران پریودنتال
آئین نامه عملکرد آژانس حفاظت از اشعه و ایمنی هسته ای استرالیا برای حفاظت در برابر اشعه در دندانپزشکی و راهنمای ایمنی آن برای محافظت در برابر اشعه در دندانپزشکی ۲۰ هر دو کاملاً روشن می کنند که مسئولیت ارزیابی بالینی برای نیاز به انجام رادیوگرافی دندان وجود دارد، مگر اینکه وضعیت اضطراری غیر از این را دیکته می کند، و برای این که قبل از قرار گرفتن در معرض رادیوگرافی باشد. رادیوگرافی نباید جایگزینی برای تحقیقات بالینی باشد و استفاده معمول از رادیوگرافی X به عنوان جزئی از معاینات دوره ای یا در هر فرکانس معینی قابل چشم پوشی نیست. این آیین نامه عمل و راهنمای ایمنی احتمالاً قطعی ترین توصیه های موجود را به دندانپزشکان استرالیا در مورد رادیوگرافی در دندانپزشکی ارائه می دهد و توصیه ها باید مورد توجه قرار گیرند، به ویژه تمام توصیه های ارائه شده در مورد به حداقل رساندن قرار گرفتن در معرض پرتوهای یونیزان.
بسیاری از ویژگی های مهم بالینی بیماری های پریودنتال در رادیوگرافی مشهود نیست (جدول ۲)، اما با این وجود، بررسی رادیوگرافی تنها پس از معاینه و ثبت دقیق بالینی ضروری است. در صورت مشاهده علائم بالینی پریودنتیت، کاوش عمق پاکت و/یا فرورفتگی، که در معاینه بالینی مشاهده می شود، معاینه رادیوگرافی اطلاعاتی را در مورد موارد زیر به دست می دهد: الگوهای آشکار از دست دادن استخوان، یکنواخت یا زاویه ای. طول ریشه دندان، مورفولوژی و توپوگرافی؛ و مهمتر از همه طول ریشه دندان از نظر رادیوگرافی توسط استخوان آلوئول احاطه شده است.
از دست دادن چسبندگی بالینی (کاوشگر عمق پاکت به اضافه رکود، یا عمق کاوش از CEJ شناسایی شده تا عمق پاکت در صورت عدم وجود رکود) معیار تشخیصی برای پریودنتیت و همچنین ابزار محاسبه برای تعیین شدت بالینی پریودنتیت، اما پشتیبانی ریشه دندان باقی مانده است. تخمین تکمیلی عمده ای است که تنها توسط تصویربرداری رادیوگرافی ارائه می شود، که اگرچه تشخیصی نیست، اما در تصمیم گیری های برنامه ریزی درمان، در تخمین پیش آگهی، و در واقع، در کمک به میزان زیادی در نتیجه نهایی، حفظ دندان های مبتلا به پریودنتیت در حد قابل قبولی اهمیت دارد. عملکرد برای زندگی
یافته های پریودنتال بالینی که در رادیوگرافی ثبت نشده اند:
قرمزی لثه، تورم لثه، خونریزی لثه، تحلیل رفتن لثه، بزرگ شدن لثه، خونریزی هنگام پروب، پروب عمق پاکت، حرکت بیش از حد دندان، خفه کردن
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.